Hulladékszállítás

..

Tájékoztatás a 2024. január 1-én hatályba lépett jogszabályi változásokról, kötelezettségekről

Tisztelt Fogyasztóink!

Az alábbiakban szeretnénk Önöket tájékoztatni, a 2024. január 1-én hatályba lépett jogszabályi változásokról, kötelezettségekről:

 

A „2005. évi XVIII. törvény a távhőszolgáltatásról” (továbbiakban: Tszt.)-t, módosította a 2023 december 21-én kihirdetett  „2023. évi XCIX. törvény egyes energetikai tárgyú és kapcsolódó törvények módosításáról” törvény alapján a Tszt. kiegészült  a 43. § (5b) bekezdésével az alábbiak szerint:

 

„(5b) A távhőszolgáltatással ellátott lakóépületek és vegyes célra használt épületek esetén – a közös használatban lévő épületrészek kivételével – kötelező a fűtési költségmegosztó felszerelése az egyes hőleadó készülékekre, ha az műszakilag megvalósítható és a lehetséges energiamegtakarítással való arányosság tekintetében költséghatékony.”

 

Hogy mi tekinthető műszakilag nem megvalósíthatónak, arról a „157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról” (továbbiakban: Tszt. Vhr.) 17/C. § (1b) bekezdése rendelkezik.

 

A költséghatékonyságról a Tszt. Vhr. 17/C. § (1c) bekezdés az irányadó, illetve a hozzá tartozó 8. számú melléklet. A melléklet részletesen leírja a számítási módot, amely alapján a felhasználónak költséghatékonysági vizsgálatot kell végeznie arra vonatkozóan, hogy a költségmegosztásra fordítandó beruházás értéke megtérül-e az új eszköz várható élettartama alatt. Ezt a vizsgálatot a Társasháznak kell lefolytatnia.

 

A megtérülési számítás elvégzése során szükség van egy önkormányzati rendeletben megállapítandó 1-nél kisebb „megtakarítási arányszámra”, amely megmutatja, hogy miként aránylik egy átlagos légköbméteres felosztású épületrész fogyasztása a költségosztóval, illetve egyedi hőmennyiségmérővel elérhető megtakarítás mértékéhez.

 

A Tszt. 6. § (2) bekezdés j pontja szerint a fűtési költségmegosztó felszerelésének műszaki megvalósíthatósági és költséghatékonysági egyedi szempontjait, ütemezését és egyéb feltételeit az önkormányzat rendeleti úton határozza meg, melynek határideje 2024. december 31.  A rendelet kidolgozása folyamatban van, de amennyiben az Önkormányzat fenti határidőig nem alkotja meg a rendeletet, úgy a Távhőszolgáltató a Tszt. Vhr.és a Tszt szerint eljárva intézkedik, és a társasházaknak csak ezután lesz feladatuk a jogszbályban foglalt kötelezettség végrehajtásával kapcsolatban.

 

A költségosztók felszerelésére vonatkozó végső határidő 2027. január 1. Azoknál a társasházaknál, ahol műszakilag a költségosztó megvalósítható, és a beruházás költséghatékonynak minősül, de ennek ellenére nem történik meg a költségosztók alkalmazása, ott a távhő a Tszt. Vhr. 17/E. § (3a) bekezdése alapján köteles 2,5-szörös hődíjat számlázni!

 

A jogalkotó célja egyértelmű, mérhető, hatékony fűtési rendszerek kialakítását kívánja ilyen módon ösztönözni!

 

További kérdés esetén állok rendelkezésükre.

 

Dunakeszi, 2024. október 01.

 

Tisztelettel:

Homolya József

ügyvezető

s.k.