Hulladékszállítás

..

Gyakran ismételt kérdések

 

Gyakori kérdések a távhőszolgáltatással kapcsolatban

 

Hány fok van egy átlagos panellakásban?

A törvényi előírás 20 °C fok biztosítását irányozza elő a lakóhelyiségekben, de a távhő által szolgáltatott meleggel egy megfelelő radiátorokkal felszerelt lakásban ennél jelentősen magasabb hőfok is tartható. Egy helyiség hőfoka nagymértékben függ az épület szigetelésétől, a fűtőtestek mennyiségétől és műszaki állapotától, radiátorszelepek műszaki állapotától, nyílászárók minőségétől és még a szomszédos helyiségek, lakások fűtöttségétől is. Hőtérképezéssel pl. könnyen és gyorsan kideríthető, hogy merre szökik el a meleg egy tömbházból. A társasházak, panelházak esetében a szigetelésről a lakóközösségnek kell gondoskodnia a közös képviselő közbenjárásával.

 

Hány fokos kell legyen a fűtővíz, illetve a radiátor?

Szeretnénk leszögezni, hogy szerződésünk lakáshőmérsékletre szól, ezért vannak olyan üzemállapotok, amikor a radiátor és a cső is akár teljesen hideg, de a szoba hőmérséklete megfelelő.

Ennek oka a korszerű időjárásfüggő szabályozás, melynek eredményeképpen megtakarítást tudunk eszközölni a fogyasztók számára.

A rendszerben cirkuláltatott fűtővízhőmérséklet időjárásfüggő, vagyis minél hidegebb a kint mért hőmérséklet annál forróbb vizet kever az automatika a rendszerbe. A szolgáltató a fűtővíz hőmérsékletet úgy állítja be, hogy minimum 22 °C hőmérsékletet biztosítson a lakásokban, de ehhez a fentebb említett feltételeknek is meg kell lenniük. Ezen felül, ha szabályozzuk a termosztatikus szeleppel a radiátort, vagyis az ötös szabályozatlan állapotnál valamelyik kisebb fokozatra állítjuk, akkor a beállított fokozat (0-5) és a helyiségben uralkodó hőmérséklet függvényében a radiátor lehet a teljesen hidegtől a felül meleg alul hideg állapoton át a teljesen forróig váltakozó hőmérsékletű.

 

Miért van az, hogy a felsőbb emeleteken melegebb van, míg az alsókon hűvösebb?

  A lakótelepi rendszer sajátossága, hogy a fűtési melegvíz a tizedik emelettől lefelé áramlik, így az alsóbb szintekre alacsonyabb hőkőfokú víz érkezik a hőleadóba, melynek kompenzálására az alsóbb szinteken nagyobb radiátorok vannak beszerelve. Ugyanakkor sajnos ezt a problémát teljesen kiküszöbölni az épület sajátosságai miatt nem lehet, ennek ellenére az elmúlt évek fejlesztése (átkötő szakasz és termosztatikus szelep beépítése) eredményeképpen ezek a különbségek jelentősen csökkentek.

 

Honnan tudom, hogy megfelelő méretűek-e a radiátoraim?

  Ehhez érdemes szakember, nevezetesen pl. az épületek hőigényét ismerő szolgáltató segítségét kérni. Tervezett felújítás esetén a szolgáltató ingyenesen felméri a radiátorokat, és műszaki paraméterekkel együtt javaslatot, valamint ajánlatot is ad a cserére, ezt szorgalmazva évek óta radiátorcsere akciót hirdet meg minden tavasszal.

 

Kicseréltethetem a radiátoraimat a lakásban?

  A radiátorcsere a szolgáltatás zavartalan biztosítása érdekében engedélyköteles. Célszerű a cserét a szolgáltató szakembereivel végeztetni, de ha külső vállalkozót választunk, szükséges a tervezett munkát a szolgáltató szakembereivel előre egyeztetni. A radiátorcsere-bejelentési nyomtatvány és szerelési útmutató innen letölthető.

 

Radiátorcsere követelményei: itt látható.

 1. a) Kizárólag acélcső használata.
 2. b) Kizárólag hegesztett kötések alkalmazása.
 3. c) Csőfolytonosság biztosítása átkötő vezetékkel, amelyben mindennemű átmérőszűkülés vagy elzáró szerelvény beépítése tilos. Ez még abban az esetben is követelmény, ha az új szerelést megelőzően ilyen átkötés nem is létezett.
 4. d) A radiátor egyetlen elzáró szerelvénnyel szerelhető (felső szelep), második elzáró szerelvény (alsó, un. torlószelep) beépítése műszaki okok miatt tilos.
 5. e) Mindennemű, a rendszer későbbi levegősödését okozó légzsák kialakítása kerülendő.
 6. f) A munkálatok a fűtési időszak szüneteltetése alatt (05.15-09.15) H-Cs 8-14, P 8-11 óra között végezhetők, a rendszer víztelenítése majd újratöltése, kivételes esetektől eltekintve, egy és ugyanazon napon történik a fent említett időintervallumban.

Miért éppen hideg a fűtőtest?

  Ez a leggyakrabban tapasztalt probléma, a magyarázat elég sokrétű, de alapvetően következő okokra vezethetőek vissza:

 • a radiátor vagy a fűtési strang (felszálló vezeték) légtelenítést igényel. Ez főleg a fűtési idény elején vagy radiátorlyukadás miatti rendszerürítést követően szokott előfordulni. A problémát légtelenítés/stranghuzatás általában megoldja (bejelentés alapján ezt a problémát gyorsan igyekszünk orvosolni). Ezért kérjük, hogy a fűtésindulást követő héten a szelepeiket tartsák 5-ös állásban.
 • a radiátor „kontrába” van kötve, mely azt jelenti, hogy a cső felöli, vége van alacsonyabban a fűtőtestnek, ezért a levegő a radiátor végéből nem tud távozni. Ezt csak víztelenítéssel és szereléssel lehet orvosolni.
 • a régi Radal típusú radiátorok harmadik bordájánál beépített pillangó szelep elromlott, mely általában azt jelenti, hogy leszakadt az elzáró része, gátolva ezzel a víz szabad áramlását mely így csak az első 3 tagban áramlik. Ezt a hibát a radiátor cseréjével lehet megoldani.
 • a termosztatikus szelep, a hosszú ideig tartó zárt állapot miatt le van tapadva
 • a szoba elérte a termosztatikus radiátor szelepen beállított, valamelyik ötösnél kisebb hőmérsékleti értéket
 • éppen abban a napi 2 x 10 percben ellenőrizte mikor a fűtési szivattyú automatikusan leáll a légtelenítési program részeként
 • korlátozott szolgáltatás van a fűtőmű rendszerében bekövetkezett üzemzavar miatt.

 

Mit tegyek, ha levegős a rendszer?

   A szabályozó szelepet nyissa 5-ös, teljesen nyitott állásba és hagyja úgy egész nap, esélyt adva így az automata légtelenítő programnak (naponta 2 x 10 perc) a beszorult levegő eltávolítására. Ha a hiba másnapra sem szűnik meg, jelentse be a 24 órában hívható ügyeletünkön. Fontos, hogy a hiba elhárultáig ne zárja el a szelepet.

 

  Nem egyformán meleg a víz a konyhában és a fürdőszobában.

  Ha a konyhában alacsonyabb hőmérsékletű víz folyik a csapból, mint a fürdőszobában, akkor a konyhai felszálló vezetéken nem megfelelő a melegvíz áramlása a cirkulációs rendszerben mely tulajdonképp használatra kész hőmérsékleten hivatott tartani a gerincvezetékben a vizet. Ennek karbantartása a társasház feladata, kérjük, keresse fel a problémával a közös képviselőt. Ez a jelenség csak a kisebb lakások, illetve 4 emeletes tömbházak esetében fordul elő, mert a vizes helyiségek külön vezetéken vannak, míg a 10 emeletesek nagy lakásaiban 1 melegvíz felszálló vezeték van lakásonként, ahonnan minden helyiség ugyanazt a melegvizet kapja.

 

Miért nincs este 10 után melegvíz?

 A fűtőmű folyamatosan biztosítja a társasházak számára a minimum 40 °C-os vizet. Ha a csapból valamiért alacsonyabb hőmérsékletű víz folyik, akkor a cirkulációs rendszerben van a hiba, amelyet a társasháznak kötelessége rendben tartani. Fürdési időszakban (18 és 21 óra között) azért jön hamarabb a melegvíz, mert az adott felszálló vezeték használatban van, cirkulál benne a melegvíz.

 

Kevesebb lesz a melegvíz és alacsonyabb lesz a hőmérséklet a lakásokban, ha a Dunakeszi Diáknegyedben is elindul a távhőszolgáltatás?

 Ez egy teljesen alaptalan ugyanakkor sajnos meglehetősen elterjedt tévhit. A kazánházban a beépített kazánteljesítmény megfelelő biztonságot nyújt a teljes hálózat összes fogyasztójának zavartalan ellátásra, ami természetesen előfeltétele is volt az oktatási központ távhővel való ellátásának. A fűtőmű ráadásul egy 6 megawattos tartalék kazánnal is rendelkezik, ami esetleges meghibásodás esetén pótolja a kieső kazánokat. Alapesetben 2 kazán és egy gázmotor üzemel, amely megfelelő teljesítménnyel rendelkezik arra, hogy a diáknegyedet és lakótelepet is kiszolgálja, ezeket segíti ki a tartalék kazán a megfelelő beépített teljesítménnyel. Abszolút korszerű kondenzációs kazánokkal dolgozik a fűtőmű, ráadásul a gázfűtéssel nagyon jó hatásfokot biztosítunk.

 

Akkor most nyáron nyissam ki vagy zárjam le a radiátoraim szelepeit?

 Amint tavasszal lakótömbjükben is megtörtént a fűtés leállítása, kérjük állítsák termosztatikus radiátorszelepeiket teljesen nyitott (ötös) állásba. A szelepek nyári nyitott állásban tartása nem csak a szeleprugót és a termosztatikus tekerőfejet tehermentesíti, hanem a radiátorszelepet is megvédi a letapadástól, így meghosszabbítva mindkettő működési élettartamát.

Optimális működés érdekében állítsák radiátor szelepeiket a maximális nyitott állapotba:

 1. Ha vége a fűtési idénynek.
 2. Legalább 1-2 hétig a fűtési idény kezdését követően.
 3. Minden alkalommal, ha tudomást szereznek arról, hogy a fűtési rendszeren szerelési munka, vízleengedés/töltés folyik.
 4. Havonta 1-2 szer egy rövidebb ideig.

Miért melegebb a fűtőtest, teteje és/vagy a termosztatikus szelep felőli vége minta az alja, mely akár szinte hideg is lehet?

  A válasz a termosztatikus radiátorszelep működésében rejlik. Ahogy a helyiség kezdi elérni a szelepen beállított hőmérsékletet, úgy csökkenti a szelep az áteresztett meleg víz mennyiségét, ami már nem elegendő, de nem is szükséges a teljes radiátor felfűtésére. Ez a jelenség teljesen természetes üzemi állapot hiszen, ha elértük a kért értéket nincs is több fűtésre igény! Ugyanakkor, ha a szelep ötösön van, vagyis már nem szabályozunk vele hőmérsékletet, hanem teljesen kinyitjuk, és az nincs is letapadva, akkor a radiátor hőmérséklete már nem fog számottevően különbözni annak alja és teteje között. Ha mégis az már hibás működést jelent és be kell jelenteni a fent már említett módon.

 

Mikor kell cserélni a melegvíz mérőmet?

2016.11.18.-ától hatályos kormányrendelet alapján a beszerelést követő évtől számított nyolcadik év végéig tekinthetők hitelesek ezek az elszámolás alapját képező mérők, általában ezt megelőzően, vagy rövidesen utána kerül sor a kiértesítésre és a cserére a szolgáltató részéről. A szolgáltató ezt nyilvántartja, Önnek semmi egyéb dolga nincs ezzel. Ezen időszakon belül külön kérésre cseréljük pl. meghibásodás esetén, amit ugyanott a 24 órás hibabejelentőn kell jelezni.